Aantal superdatacenters verdubbelt in 2020

Gepubliceerd op 17 Nov, 2016

Het aantal zogenaamde hyperscale of superdatacenters verdubbelt in 2020. Vandaag de dag zijn dat er 259. Over zo’n vier jaar moeten dit er 485 zijn. Bovendien gaat het dataverkeer in die datacenters van minimaal vierhonderdduizend vierkante meter in de komende vijf jaar vervijfvoudigen. Dat is goed voor 53 procent van het wereldwijde cloudverkeer. Dat concludeert netwerkbedrijf Cisco in zijn Global Cloud Index.

Het wereldwijde gebruik van cloud computing blijft toenemen. Dit gebeurt onder meer door zogenaamde hyperscale of superdatacenters. Cisco voorspelt in zijn index dat het cloudgebruik van 3,9 zettabyte per jaar in 2015 toeneemt tot 14,1 zettabyte per jaar in 2020. Dat is bijna een verviervoudiging. Bedrijven blijven volgens het netwerkbedrijf de grootste cloudgebruikers. Volgens het onderzoek groeit het professioneel cloudgebruik met een factor van 2,4 tegen 2020. Daarbij wordt steeds vaker voor een public cloud gekozen. Het wereldwijde aandeel van deze cloud-variant stijgt namelijk van 49 tot 68 procent.

Internet of Things

Een andere drijfveer voor de cloud is het internet of things (IoT). Het rapport schrijft dat iets meer dan 20 procent van het zakelijke cloudverkeer van IoT-toepassingen komt. Daarbij genereert het internet of things een ‘gigantisch aantal gegevens’: zeshonderd zettabyte per jaar tegen 2020. Dat is 275 keer meer dan het voorspelde verkeer van datacenters naar eindgebruikers of toestellen en 39 keer meer het totale datacenterverkeer.

Meer informatie?

Bel 040-3031500
info@qteco.nl

Qteco gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Uw persoonsgegevens worden niet bewaard voor andere doeleinden. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.