Review: Samsung Galaxy S8 - De nieuwe koning van Android

De Samsung Galaxy S8 is de nieuwe koning van Android. Opvallend is het relatief grote, gebolde scherm in verhouding tot de slanke behuizing. De grote vraag op dit moment is, heeft Samsung genoeg verbeterd aan de nieuwe high-end smartphone?

Design

Wat direct opvalt is dat de schermranden klein zijn, de zogenoemde ‘bezels’ aan boven- en onderkant van het toestel zijn een stuk kleiner dan bij voorgaande

modellen. Net zoals bij de S7 Edge, zijn de zijkanten van het scherm afgerond. Door deze afronding lijkt het scherm aan de zijkant geen bezels te hebben, maar dit is een optische illusie, die naar onze mening een bijzonder effect geeft.

Als gevolg van de kleinere bezels is de vertrouwde fysieke home-button verdwenen. Deze heeft plaatst gemaakt voor een softwarematige knop, deze is overigens wel drukgevoelig en te vinden op het always-on scherm. De home-button fungeerde tevens als vingerscanner. Bij de S8 is er gekozen om de vingerafdrukscanner te verplaatsen naar de achterkant van het toestel naast de camera. De ligging hiervan is wat onhandig, maar geen obstakel.

Vergrendelen

Ontgrendelen kan op meerdere manieren: namelijk de genoemde vingerscan, de gezichtsherkenning of de irisscanner. Daarnaast is het mogelijk om apps individueel te beveiligen.

Bixby

Bixby is de persoonlijke assistent van Samsung, deze toont je dagplanning, geselecteerd nieuws, je galerij en dergelijke. Maar tot nu toe niet veel meer dan een slechte kopie van Google Now, die tevens ook beschikbaar is op de Samsung S8. Maar omdat Bixby nog in ontwikkeling is, zijn we benieuwd naar wat hij over een tijdje kan.

Hardware

De eerste lighting telefoon met een system-on-a-chip (SOC) die op een 10nm-procede is gemaakt, door Samsung zelf. Deze verbruikt maar liefst 40 procent minder energie.
Scherm
Bovendien wordt de S8 voorzien van haarscherp beeld. Samsung heeft de Galaxy S8 uitgerust met een resolutie van 2960 bij 1440 pixels, ook wel een QHD-resolutie genoemd. Op een 5,8 inch-scherm betekent dat een pixeldichtheid van 568 pixels per inch. Dat is een stuk scherper dan Samsungs grootste concurrent, de iPhone 7.

Bluetooth 5

De Samsung Galaxy S8 is de eerste telefoon die bluetooth 5 ondersteund. De overdracht snelheden zijn 2 keer zo hoog en het bereik is vier keer zo groot ten opzichte van bluetooth 4.2. Daarnaast is de brandbreedte van bluetooth 5 vooruitgegaan waardoor je 2 apparaten tegelijk aan kunt sturen. Met de verhoogde snelheid en bandbreedte worden ook hogere bitrates mogelijk en daarmee hogere audiokwaliteit.

Samsung DeX

De Samsung DeX is een virtuele desktop voor de Samsung Galaxy S8, waar een beeldscherm, muis en toetsenbord op aangesloten kan worden. Via Android heb je toegang tot apps waarmee je surft op het internet, documenten bewerkt, video’s bekijkt, op berichten reageert en meer. De Android-interface is geoptimaliseerd voor gebruik met toetsenbord en muis en bevat verschillende in grootte aanpasbare schermen, contextuele menu’s en een desktopversie van de webbrowser. Alsof het een echte desktop-pc zou zijn.

Dankzij samenwerkingen met Microsoft en Adobe is Samsung DeX compatibel met Microsoft Office en de mobiele apps van Adobe, zoals Adobe Acrobat Reader Mobile en Lightroom Mobile. Het DeX Station heeft twee USB 2.0-poorten, Ethernet, USB type-C power-in en een ventilator voor koeling. Met Adaptive Fast Charging (AFC) laad je de Samsung smartphone op terwijl die in de DeX staat.