Bijna klaar voor 5G

Gepubliceerd op 17 Jul, 2019

De ontwikkelingen in technologie gaan razendsnel. Opnieuw staan we aan het begin van een nieuw hoofdstuk in hoe techniek ons leven gaat veranderen. Kunstmatige intelligentie en autonome technologie; en alles met elkaar verbonden door een razendsnel 5G netwerk. Dit wordt het onderwerp de komende 10 jaar.

Dat technologisch grote stappen worden gezet is geen nieuws. In mobiele verbindingen was enkele jaren geleden nog 4G de nieuwe norm. Nederland veilde de frequenties in 2012, waarna de netwerken van KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2 zijn uitgerold. Met 4G was er vooral focus op mobiliteit en bereikbaarheid en lagere kosten voor data en spraak.

5G gaat over Functie en Beveiliging

Met 5G is een hele nieuwe discussie ontstaan. Dankzij de handelsruzie tussen China en de VS is 5G’s (hoofd)leverancier Huawei onderwerp geworden van bedenkingen rond technologische dominantie, nationale veiligheid en geopolitieke verhoudingen. Dit vinden wij een goede ontwikkeling, want met het fijnmazig 5G netwerk wordt security een (nog) belangrijker onderwerp. En dan gaat het zeker niet alleen over Huawei, want het hele systeem is een samenvoeging van allerlei leveranciers.

5G wordt essentieel in het digitaal functioneren van onze maatschappij: cruciale processen gaan volledig vertrouwen op dit netwerk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan allerlei autonome functies (auto’s, drones) en slimme IOT-applicaties. Oftewel, zonder 5G raakt de onbemande bus de weg kwijt en vliegt de drone uw pizza peperoni de bomen in. We hebben recent meegemaakt wat de gevolgen zijn van een middagje zonder KPN 4G en dat was al flink schrikken.

De vraag is vooral in hoeverre voorkomen kan worden dat netwerken expres worden uitgeschakeld; of dat netwerken niet worden uitgeschakeld, maar dat getransporteerde data in verkeerde handen komen. In een voorgaand artikel (zie: Rood Gevaar) hebben we al aangegeven dat de overheid wat ons betreft hierin een sturende en controlerende rol moet hebben. Sterker nog, Europese denktanks suggereren dat Cybersecurity een EU-priority zou moeten worden. Dat zou kunnen door het in Griekenland gevestigde EU-agentschap, ENISA, flink uit te breiden en autoriteit en capaciteit snel op het juiste niveau te brengen.

5G én Beveiliging bepaalt uw toekomst

5G gaat voor uw onderneming allerlei nieuwe mogelijkheden bereikbaar maken op een niveau dat op dit moment nog nauwelijks bedacht kan worden. U gaat op afstand processen aansturen, opdrachten uitvoeren en systemen laten werken zonder dat u een hand hoeft uit te steken. Ook bij u rust verantwoordelijkheid om te zorgen dat uw systemen en netwerk op een goede en verantwoorde manier zijn vormgegeven. Uw medewerkers moeten afleren slordig met digitale middelen om te gaan. Uw processen en infrastructuur zullen om aanpassingen vragen, niet in de laatste plaats omdat uw klant en de Overheid dit van u verwachten. Daar kunt u nu al mee beginnen, door bijvoorbeeld met een gecertificeerde partner eens een goede cyber inventarisatie te maken.

Meer informatie?

Bel 040-3031500
info@qteco.nl

Qteco gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Uw persoonsgegevens worden niet bewaard voor andere doeleinden. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.